VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

67892c2f-947e-4c26-8fbb-2c6a31cd3951

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

In Memoriam Erris van Ginkel

do 15 feb 2024

​Wij ontvingen het droevige bericht dat op 9 februari jl. onze oud-voorzitter en erelid Erris van Ginkel op 88-jarige leeftijd is overleden.

Erris van Ginkel stond veertig jaar aan het hoofd van het familiebedrijf Van Ginkel, dat in 2003 het predicaat 'Koninklijk' ontving. Naast zijn werk in het hoveniersbedrijf bekleedde hij diverse bestuursfuncties. Zo was hij voorzitter van Koninklijke VHG, ELCA, de Stichting Vakinformatie Siergewassen en vice-voorzitter van Entente Florale. Vakonderwijs had altijd zijn grote interesse. Vanuit VHG was hij dan ook actief binnen het bestuur van kenniscentrum Aequor, eerst als bestuurslid, vervolgens tien jaar als voor​zitter.

Van 1989 tot 1999 was Erris van Ginkel voorzitter van het bestuur van onze branchevereniging. Onder zijn leiding kwamen de twee hoveniersverenigingen (KTL en NHG) - die in 1980 ieder hun eigen weg waren gegaan - in 1994 weer bijeen. De naam werd gewijzigd in 'Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners' (VHG). In een interview voor VHG Magazine in 2017 vertelde hij daarover: “Er waren lange tijd spanningen tussen de hoveniers, met veelal kleine bedrijven en de groenvoorzieners met overwegend grote bedrijven. Het heeft veel inspanning gekost, maar het is gelukt om de verschillende bloedgroepen weer tot één club te smeden. Verdeeld zijn is niks. Mijn doel was vooral rust te brengen in de geledingen."

Onderwijs, het overleg met de vakbonden en de gezamenlijke promotie via het Hoveniers Informatiecentrum waren belangrijke dossiers in de voorzittersperiode van Erris van Ginkel. Ook stak hij veel energie in goede contacten met de ministeries. En met succes: minister Van Aartsen van Landbouw was bij het 75-jarig bestaan van de vereniging in 1995 aanwezig. Bij deze gelegenheid werd Erris van Ginkel ook geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de groene sector.

Ook het 100-jarig bestaan van VHG heeft hij nog meegemaakt. Tot onze vreugde was hij aanwezig tijdens het jubileumfeest in november 2022. Samen met zijn zoon Wim en kleinzoon Lars werkte hij mee aan de documentaire die ter gelegenheid van dit jubileum is gemaakt. VHG-voorzitter John Koomen denkt met goede en warme herinneringen terug aan Erris van Ginkel: “De heer van Ginkel was voorzitter in de tijd dat ik mij als jonge ondernemer aansloot bij VHG. Ik herinner hem als een man van aanzien met een groot netwerk en visie. Zonder hem stonden we niet daar waar we nu staan als vereniging van ondernemers in het groen! Zonder anderen te kort te willen doen, is hij voor mij de man die het meeste heeft betekend voor VHG.

Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote Corrie van Ginkel-Overeem, zijn kinderen en kleinkinderen. Wij wensen iedereen veel sterkte toe met dit verlies.​

Bijlage: ​​Rouwkaart Erris van Ginkel​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief